Project Category: Кандидати за роман на годината

Home / Кандидати за роман на годината
2017 година
Project

2017 година

Кандидати за роман за 2017 година: На конкурсот за наградата „Роман на годината“ во организација на Фондацијата за промоција и унапредување на културата „Славко Јаневски“ за најдобро романескно дело напишано на македонски јазик и објавено во 2017 година, пристигнаа вкупно 27 романи. Жири-комисијата во состав: Давор Стојановски (претседател и минатогодишен добитник на наградата, која тогаш...

2018 година
Project

2018 година

Кандидати за роман за 2018 година: На конкурсот за престижната литературна награда „Роман на годината“ за 2018 година кој во организација на Фондацијата за промоција и унапредување на културата „Славко Јаневски“ беше распишан на 15 -ти декември 2018 година и траеше заклучно до 15 – ти јануари 2019 година, пристигнаа 36 книги. За наградата одлучуваше...

2019 година
Project

2019 година

Кандидати за роман за 2019 година: На конкурсот за наградата „Роман на годината“ за 2019 година, кој во организација на Фондацијата за промоција и унапредување на културните вредности „Славко Јаневски“ беше распишан на 15 декември 2019 година и траеше заклучно со 15 јануари 2020 година, пристигнаа 38 романи. Во пристигнатите дела за наградата „Роман на...

2020 година
Project

2020 година

Во најтесниот избор за годинашната награда „Роман на годината“ влегоа пет романи: „Молчи со отворена уста“ од Снежана Младеновска Анѓелков („Или-Или“), „Пагански времиња“ од Драги Михајлоски („Просветно дело“), „Песот со тажен поглед“ од Оливера Николова („Матица македонска“), „Последните денови на Ханс“ од Михајло Свидерски („Или-Или“) и „Приказни за госпоѓица Сит“ од Билјана С. Црвенковска („Чудна шума“). На конкурсот за наградата „Роман на годината“ за 2020 година,...