Author: petar_pisatel

Home / petar_pisatel
ПРОИЗВЕДУВАЧИ НА ЗБОРОТ
Напис

ПРОИЗВЕДУВАЧИ НА ЗБОРОТ

Синоќа (15 јануари) 15-тина македонски поети и писатели ја чествуваа стогодишнината од раѓањето на Славко Јаневски. Поетското читање, насловено како „Произведувачи на зборот“ се одржа во галерискиот простор на Културно-информативниот центар во Скопје. На присутните им се обратија Ѕвездан Георгиевски, извршен директор на Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“, која беше...

Пет романи во најтесен избор за наградата „РОМАН НА ГОДИНАТА“ 2019
Напис

Пет романи во најтесен избор за наградата „РОМАН НА ГОДИНАТА“ 2019

Во најтесниот избор за годинашната награда „Роман на годината“ влегоа пет романи: „Молчи со отворена уста“ од Снежана Младеновска Анѓелков („Или-Или“), „Пагански времиња“ од Драги Михајлоски („Просветно дело“), „Песот со тажен поглед“ од Оливера Николова („Матица македонска“), „Последните денови на Ханс“ од Михајло Свидерски („Или-Или“) и „Приказни за госпоѓица Сит“ од Билјана С. Црвенковска („Чудна шума“). Жири-комисијата, во состав: Николина Шопова Андова (претседателка), Весна Мојсова Чепишевска,...

Прогласување на Роман на годината за 2019
Напис

Прогласување на Роман на годината за 2019

Првпат по вторпат: Прогласување на Роман на годината за 2019 година. Честитки за Оливера Николова, единствената авторка што два пати ја освојува наградата во 21 годишната историја на Романот на годината.